Koniaki

koniak w kieliszku

Koniak (od fr. Cognac – miejscowość we Francji) – rodzaj napoju alkoholowego typu winiak, zawierającego ok. 40% alkoholu i wytwarzanego w okolicach Cognac w departamencie Charente we Francji. Na obszarze Unii Europejskiej nazwa cognac zastrzeżona jest wyłącznie dla produktów tego pochodzenia. Proces jego tworzenia został wzbogacony także drugą destylacją. Jego technologia wytwarzania pozostała praktycznie niezmienna 300 lat.

W zależności od długości leżakowania koniaki oznaczane są umownymi skrótami:

  • V.S. (Very Special) lub * – leżakujące w dębowych beczkach co najmniej dwa lata
  • V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) lub Réserve – co najmniej cztery lata leżakowania
  • Napoléon – co najmniej sześcioletnie
  • X.O. (Extra Old) lub Vieille Réserve – także co najmniej sześcioletnie; od roku 2016 co najmniej dziesięcioletnie
  • rocznikiem (vintage) – data podana na butelce oznacza rok zabeczkowania najmłodszego destylatu.

W naszym sklepie są dostępne:

Hennessy

Hardy