Tequila

drink w szklance

Tequila wysokoprocentowy, meksykański napój alkoholowy, produkowany ze sfermentowanego soku agawy niebieskiej (Agave tequilana). Nazwa pochodzi od miasta Tequila, centrum produkcji trunku. Dwa podstawowe rodzaje tequili to:

  • oro („gold tequila”) – barwniki przenikają z beczek albo są dodawane, czasami wraz z substancjami smakowymi (używa się karmelu, fruktozy, gliceryny, aromatów drewna)
  • blanco („silver tequila”) – bezbarwna, jest butelkowana bezpośrednio po destylacji lub pozostaje krótko w kadziach ze stali nierdzewnej. W zależności od czasu dojrzewania można wyróżnić dodatkowe kategorie tequili oro:
  • reposado – leżakuje w beczkach dębowych co najmniej 2 miesiące jednak nie dłużej niż rok
  • añejo – leżakuje od 1 roku do 3 lat w beczkach dębowych, przez co uzyskuje charakterystyczną barwę (od żółtej do brunatnej), smak i aromat
  • muy añejo albo extra añejo – leżakuje 3-9 lat w beczkach dębowych, przy czym po ok. 5 latach jakość spada. Ostateczny produkt jest kupażowany. Polega to na mieszaniu tequili z różnych beczek o podobnym wieku. Ma to na celu uzyskanie jednolitego, regularnego aromatu i smaku dla danej partii. Na rynku dostępnych jest także kilka tequili, które pochodzą tylko z jednej beczki. W naszym sklepie: Kah Cenote Jose Cuervo Especial Tiscaz Se Busca