Malt whisky (whisky słodowa) Produkowana niemal wyłącznie ze słodu jęczmiennego. Jeśli w danej whisky jest tylko jeden rodzaj ziarna i powstała w jednej konkretnej destylarni (nie miesza się z innymi produktami wytworzonymi z tego samego rodzaju ziarna), taką whisky określa się mianem ‘single malt whisky’. W wielu krajach obowiązują restrykcyjne przepisy, które opisują jak daną whisky należy wytwarzać, aby w ogóle mogła nosić miano whisky.
Blended malt, inaczej nazywana pure malt. Stworzona z mieszaniny single malt whisky z różnych destylarni.
Grain whisky to whisky, która powstaje przynajmniej z jednego rodzaju zboża innego niż słód jęczmienny. Najczęstszymi składnikami używanymi do produkcji takiej whisky są dziś pszenica, żyto, czy też kukurydza.
Blended whisky to mieszanina wielu różnych rodzajów whisky słodowych, zbożowych. Prawie nigdy na etykiecie blended whisky nie dostaniemy listy, jakie whisky ze sobą wymieszano. Blended whisky to najpopularniejsza whisky na świecie. Jej krajem pochodzenia jest Szkocja. Szkocka whisky uważana jest za najlepszą whisky na świecie. Aby destylat mógł nosić miano szkockiej whisky, musi być oczywiście wyprodukowany w Szkocji i musi dojrzewać w beczkach przez minimum 3 lata. Większość szkockich whisky destylowana jest dwukrotnie.
Równie dobrze przyjmowana na świecie i doceniana jak szkocka whisky jest irlandzka whisky. Irlandczycy również posiadają w swoim portfolio takie rodzaje jak single malt, single grain, blended. Whiskey irlandzka również musi dojrzewać minimum 3 lata, ale większość jest destylowana trzykrotnie. USA Whiskey produkowana jest wyłącznie w Stanach Zjednoczonych, zarówno z kukurydzy, jak i żyta, pszenicy oraz jęczmiennego słodu. Dojrzewa w nowych, dębowych beczkach przez co najmniej dwa lata. USA Whiskey dzielą się na burbony (produkowane w hrabstwie Bourbon w stanie Kentucky), Tennessee Whiskey (produkowane wyłącznie na terenie stanu Tennessee) oraz pochodzące z pomniejszych regionów (New Orleans, Ohio, Pennsylvania).
Japonia Whisky produkowane są w Japonii od 1924 roku. Whisky japońska odwzorowuje produkcję whisky szkockiej, a nie amerykańskiej czy irlandzkiej. Nie ma ona takich samych wymogów prawnych jak bourbon czy szkocka, jedynym wymaganiem jest, by jakaś część whisky w butelce była destylowana, butelkowana lub sprzedawana przez destylarnię w Japonii. Zwyczajowo jest ona lżejsza, o wiele łagodniejsza niż w przypadku innych whisky i ma to związek z tym, że Japończycy uwielbiają pić whisky do posiłków.